Kenteken Tractor

Update 22-3-2021:

Het is al vanaf de jaren ’90 een discussiepunt: De kentekenplicht voor Tractoren, Unimogs en landbouwvoertuigen

Het registreren van de tractor is begonnen. Er zijn al veel tractoren geregistreerd bij het RDW. Na inschrijven van de tractor krijg je een kentekenbewijs en als je tractor sneller rijdt dan 25 kilometer per uur, is het de bedoeling dat je een kentekenplaat monteert op de tractor. In 2025 wordt het kenteken op je tractor verplicht. Het is het voordeligste om de registratie nog dit jaar te doen. Je kunt in 2021 de tractor registreren zonder APK keuring.

Wil je dit jaar alles geregeld hebben, wees op tijd. De achterstanden bij het RDW lopen momenteel op. Op de site op de RDW is te lezen dat de wachttijd momenteel 20 dagen betreft. Van klanten hebben we ook gehoord dat het wel een maand duurt.

Registratie wordt verplicht voor alle tractoren en landbouwvoertuigen die breder zijn dan 130 centimeter. De registratie kost nu nog € 18,- maar wacht je tot 2022 dan zal je de tractor ook moeten keuren. De kosten zullen dan hoger liggen. Landbouw en bosbouwtrekkers, die sneller rijden dan 40 km per uur moeten in 2021 al APK gekeurd worden. Dit gaat vanaf mei dit jaar in.

Alles op een rijtje

Op de website: van de RDW vind je informatie over wanneer je de tractor moet registreren, een kenteken aan moet vragen of zelfs APK moet keuren.

Voor de registratie voor een kenteken tractor heb je de volgende gegevens nodig:

 • Merk/ type/ bouwjaar van de tractor;
 • Maximale constructiesnelheid van de tractor;
 • Het voertuigidentificatienummer (VIN);
 • Brandstof.

Heb je een tractor die voorzien is van een grensverkeer kenteken? Dan betekent dat je de tractor ook moet laten registreren. Je kunt je huidige GV kenteken doorgeven. Het Grens Verkeer Kenteken wordt dan je geregistreerde kenteken. Dit kenteken is uiteraard ook geldig in het buitenland. Heb je al een GV kenteken dan heb je een voordeeltje. Kosten van registreren is in dat geval € 10,40.

Heb je al een tractorverzekering bij ons lopen? Geef hier gemakkelijk je kenteken door op je lopende tractorverzekering:

Kenteken doorgeven

Wanneer je een tractor hebt met een constructiesnelheid hoger dan 40 km/uur geldt er tevens een apk-plicht voor je tractor. Er zijn enkele vrijstellingen voor deze apk-plicht, Kijk op de website van de RDW welke dat dit zijn.

Vanaf 1 januari 2025 geldt dat alle tractoren geregistreerd moet zijn. Ook als je een voertuig hebt die vanwege de bijzondere afmetingen een ontheffing heeft om op de openbare weg te mogen. Met invoering van de kentekenplicht komt de plicht voor de reflecterende driehoek voor langzaam rijdende voertuigen te vervallen. Maar nogmaals als je dit in 2021 regelt, scheelt dit aanzienlijke kosten.

Zodra je de tractor hebt geregistreerd heb je verzekeringsplicht.

Het verzekeren van de tractor kun je op deze website regelen. ->Premie tractor

Voor vrijwel elke tractor kun je bij ons terecht. Of je nu een oldtimer tractor, een Unimog of een landbouw tractor hebt, wij hebben de juiste tractorverzekering afgestemd op het gebruik. Zo heb je altijd de voordeligste tractorverzekering. Heb je nog vragen over de tractorverzekering? Kijk dan bij meest gestelde vragen of bel ons.

12 reacties

 1. Frans van Buuren op zegt:

  Mag ik voor tractor ook lezen “voertuig met beperkte snelheid “.
  M.a.w. ; die kentekenplicht geldt dan toch ook voor omgebouwde en omgekatte auto’s, quads, unimogs, golfkarretjes, enz. enz.

  • Beste Frans,
   dat klopt helemaal wat je zegt maar omdat wij MMBS voertuigen niet verzekeren hebben we de tekst beperkt gehouden voor tractoren, ik zal echter de tekst al iets aanpassen. Bedankt voor je feedback!
   Groet, Ann

 2. Sjaak Hendriks op zegt:

  Ok heb een deutz d25s uit 1960. Deze loopt 20km/uur. Moet deze nu ook al bij RDW aangemeld worden en een kenteken voeren. Zo ja, welke stappen moet ik ondernemen en waar moet ik beginnen.

   • Robert Bakker op zegt:

    Volgens mij moet die trekker worden geregistreerd en krijgt hij ook een kenteken toegewezen. Omdat hij niet sneller dan 25 km/h rijdt, hoeft er echter geen nummerplaat op te zitten. Wel moet de bestuurder de kentekencard bij zich hebben.
    Vanaf 2025 moeten ook deze trekkers een kentekenplaat hebben. Het zit er dus aan te komen. Daarom kun je misschien, vooruitlopend op deze verplichting, je trekker nu al voorzien van een kentekenplaat.
    In alle gevallen moet de trekker worden verzekerd, zelfs als hij alleen op het eigen erf wordt gebruikt. Ook daar kun je nl. schade toebrengen aan een ander. Mocht de trekker in opslag gaan en niet gebruikt worden, dan kun je het kenteken laten schorsen bij de RDW. In dat geval is verzekeren niet nodig, maar je mag er dan dus ook niet meer mee rijden.

 3. A.J. Minderhoud op zegt:

  Ik heb een Ford 3000, waarschijnlijk ouder dan 1965. Op de plaats waar het VIN plaatje moet zijn is niets, mag ik ook het nummer van het motorblok opgeven, maar dan weet ik nog steeds het bouwjaar niet? Het nr. hiervan 5NE 6015A* T1 en in een cirkel het nummer 210987057. De brandstof is diesel.

 4. JHJ Kosterink op zegt:

  Ik heb een Guldner AZK Bj 1950 oltimer.
  Kunt u mij hiervoor een kenteken aanvraag formulier mailen?
  BVD JanK.

 5. Ko op zegt:

  Wij hebben een deutz bij registreren kom ik niet verder als landbouw tractor merk Deutz pakt hij niet wat doe ik fout

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Home Kenteken Tractor