Aanpassing WAM

Sinds december 2023 is de WAM aangepast. Ben je eigenaar van een landbouwvoertuig? Lees dan verder, want er zijn recentelijk veranderingen doorgevoerd in de WAM (Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen) die van invloed kunnen zijn op jouw situatie.

Waar ging het voorheen om?

Het verzekeren van landbouwvoertuigen was altijd al belangrijk, maar recente wijzigingen hebben de verzekeringsplicht verder aangescherpt. Tot voor kort was het verplicht om motorrijtuigen te verzekeren voor aansprakelijkheid, met de nadruk op deelname aan het verkeer. Voertuigen die nooit de openbare weg betraden, zoals heftrucks en elektrische palletwagens, werden vaak niet als verplicht verzekerbaar beschouwd. Ook voor tractoren die alleen op het eigen erf werden gebruikt werd er nog wel eens een oogje dichtgeknepen.

Wat betekent de aanpassing van de WAM voor jou?

Met de recente wetswijziging verschuift de nadruk van uitsluitend verkeersdeelname naar een bredere definitie. De specificatie is nu vervangen door “het gebruik van het motorrijtuig in overeenstemming met de functie ervan als vervoermiddel, ongeacht de kenmerken van het voertuig en het terrein waarop het wordt gebruikt, of het nu stilstaat of in beweging is”. Hierdoor geldt nu de verplichting voor alle motorrijtuigen die op het moment van schade de functie hadden van een vervoermiddel om een WA-verzekering te hebben. Dit is van toepassing, ongeacht of het voertuig zich op eigen terrein bevond, zich binnen in een gebouw bevond, of dat het op dat moment reed of stilstond.

Zonder de juiste verzekering loop je risico op een boete van maar liefst € 400,-.

Misverstand over het niet gebruik

Een veelvoorkomend misverstand is dat landbouwvoertuigen, wanneer ze niet in gebruik zijn, niet verzekerd hoeven te worden. Echter, er geldt een verzekeringsplicht, zelfs als het gekentekende voertuig (tijdelijk) stilstaat.

Betaalbare Bescherming

Bij ons kun je jouw tractor verzekeren vanaf slechts € 65,- per jaar.

De recente wijzigingen in de verzekeringsplicht en de WAM-regels voor landbouwvoertuigen benadrukken het belang van een goede verzekering voor agrariërs. De aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB) biedt geen dekking voor schade door motorrijtuigen. Neem contact met ons op als je twijfelt of je wel goed bent verzekerd. Wij zorgen ervoor dat je voldoet aan de WAM verzekeringsplicht en doen een goed voorstel voor al jouw landbouwvoertuigen en motorrijtuigen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Home Aanpassing WAM