Registratieplicht

Alles wat je moet weten over registratie en verzekering van landbouwvoertuigen

In Nederland is het registreren van tractoren en landbouwvoertuigen verplicht geworden. Dit proces, inclusief keuring, wordt beheerd via de website van het RDW. Zodra je tractor geregistreerd is, ben je verplicht deze te verzekeren, dit kun je op deze website regelen.

Premie tractor

Hoe registreer je een tractor of landbouwvoertuig?

Of je nu in het bezit bent van een tractor of ander landbouwvoertuig, de registratie wordt afgehandeld op de website van het RDW. Na succesvolle registratie ontvang je een kentekenbewijs, vergelijkbaar met andere voertuigen. Het is van belang om de tractor te verzekeren vanaf de dag dat deze op naam staat.

Kenteken aanvragen 

Registratie is vereist voor tractoren die een snelheid van meer dan 6 kilometer per uur kunnen bereiken en een breedte hebben van meer dan 1 meter 30. Na succesvolle registratie en keuring van de tractor wordt er een kenteken voor de tractor verstrekt. Dit kenteken moet achterop de tractor worden gemonteerd. Voorheen werden er ook grensverkeer kentekens uitgegeven, maar vanaf 2022 is dit niet langer mogelijk. Het kenteken is niet langer persoonsgebonden, maar specifiek gebonden aan de tractor zelf.

Verzekeringsplicht landbouwvoertuig

Er is een verzekeringsplicht voor alle voertuigen, dit is vastgelegd in de WAM (Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen), ongeacht of ze geregistreerd zijn. Registratie zorgt er echter voor dat bekend is welke voertuigen verzekerd moeten worden. Als je ervoor kiest om je trekker niet te verzekeren, ontvang je, vergelijkbaar met auto’s, een waarschuwingsbrief van de RDW. Deze brief wordt 4 weken na de registratie van het voertuig verstuurd. Het is belangrijk om te weten dat zelfs als je de tractor niet vaak op de openbare weg gebruikt, je nog steeds verzekeringsplichtig bent na registratie. Sinds 2023 wordt er actief gecontroleerd op de verzekering van landbouwvoertuigen, en tractoreigenaren kunnen nu ook boetes ontvangen als hun voertuig niet verzekerd is.

Update aanpassing WAM per 23-12-2023

Wat verandert er in de WAM?

De vernieuwde WAM vervangt de volgende zin “terrein: een terrein dat toegankelijk is voor het publiek of voor een zeker aantal personen die het recht hebben daar te komen” wordt vervangen door de begripsbepaling “deelneming met het motorrijtuig aan het verkeer: het motorijtuig wordt gebruikt als vervoermiddel, ongeacht de kenmerken van het motorrijtuig en ongeacht het terrein waarop het motorrijtuig wordt gebruikt en of het stilstaat of in beweging is.

Kort gezegd betekent dit dat deze wet van toepassing is wanneer een motorrijtuig, op het moment van schade, de functie had van vervoermiddel, ongeacht of het voertuig nu in beweging is of geparkeerd staat. Dit betekent dat je wettelijk verplicht om een WA verzekering te hebben voor al de voertuigen die aan deze nieuwe definitie voldoen. Dit zijn ook motorrijtuigen die binnen gebouwen of op eigen terrein worden gebruikt, zoals heftrucks en tractoren. Ook buiten een weg waar “verkeer” is geldt de WAM zoals een terrein die toegankelijk is voor mensen.

Belangrijk weetje: Een Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB) dekt geen schade veroorzaakt door motorrijtuigen. Het is noodzakelijk om een voertuig apart WA te verzekeren.

Uitzondering registratieplicht

Voertuigen met een breedte van minder dan 130 cm, zoals grasmaaiers, veegmachines, sneeuwschuivers en heftrucks, zijn vrijgesteld van registratie. Voertuigen die geen registratieplicht hebben mogen geen aanhangwagen koppelen. Voor aanhangers is het raadzaam de RDW-website te raadplegen of ze onder de registratieplicht vallen.

APK verplichting landbouwvoertuig

Tractoren die sneller kunnen dan 40 km per uur hebben naast een verzekeringsplicht ook een APK-verplichting. Voertuigen ouder dan 4 jaar moeten voor het eerst worden gekeurd, gevolgd door periodieke keuringen elke 2 jaar. Voertuigen die vrijstelling hebben:

 • Voertuigen op rupsbanden
 • Landbouwvoertuigen ouder dan 50 jaar
 • Trekkers die worden gebruikt voor land-, tuin- of bosbouw of veeteelt of visserij die op eigen terrein werken. Onder terrein valt ook: landwegen, bospaden en akkers.
 • Aanhangers en getrokken materieel.

Belang van registratie en verzekering

Een niet-geregistreerde en/of niet-verzekerde tractor kan resulteren in boetes en het kan leiden tot het niet uitkeren van eventuele schade door de verzekeraar. Zorg ervoor dat je voertuig verzekerd is. Het is eenvoudig om de premie voor je tractorverzekering online te berekenen en te vergelijken. Als je vragen hebt over het verzekeren van je tractor, staat ons team altijd paraat om te helpen, zowel telefonisch als via de website.

Heb je een tractor bij ons verzekerd maar is het kenteken nog niet bij ons bekend? Geef dit meteen aan ons door, ook dit kan telefonisch of via onderstaande knop.

Kenteken doorgeven

22 reacties

 1. john op zegt:

  ik heb 2 trekkers die ik niet gebruik zijn ook niet verzekerd deze wil ik opknappen om straks als ze klaar zijn als oldtimer op de weg te laten lopen
  als ik een kenteken aanvraag kan ik ze dan ook schorsen en over een paar jaar de schorsing weer op heffen als ze klaar zijn of ik de tijd er voor heb om er mee op de weg te gaan

 2. Cor Timmerman op zegt:

  Als ik mijn tractors en machine,s wil laten registreren kan er alleen digitaal betaald worden. Ik kan alleen per acceptgiro betalen.Hoe moet dat opgelost worden?

 3. antoon van eggelen op zegt:

  Vraag over de omschrijving van registratie kenteken plicht.Tractoren die niet harder kunnen als 20 km en tractoren die niet breder zijn dan 1,3 meter(smalspoor tractoren) hoeven niet geregistreerd te worden.Maar je mag er op de weg geen aanhanger achter hangen volgens jullie omschrijving.Maar als ik er een aanhanger achter hang hoe moet dat dan?

  • Wij beperken ons tot het verzekeren van de tractoren. Bij de (goedkopere) oldtimer tractorverzekering is schade met een aanhanger niet verzekerd. Bij de hobby tractorverzekering is een aanhanger wel verzekerd.

   Of je een aanhanger moet registreren kun je vinden op de website van de RDW.

   • M.H. Post op zegt:

    Tenzij het een aanhanger is voor het vervoer van vee. Dat antwoord kreeg ik van jullie bij de weigering van mijn hobby tractor verzekering!

 4. dat hangt er van af, oa van de snelheid van de combinatie. Op de site van de RDW staat informatie over het registreren van de tractor:

  Ik hoop dat dit u verder helpt.
  Met vriendelijke groet,
  Ann de Haan

 5. P.Bogers op zegt:

  Hoe zit het dan met getrokken werktuigen en wagens? Komt daar dan een apart kenteken op,of hetzelfde kenteken als de trekker?

 6. theo op zegt:

  Als ik het goed begrijp is het vin nummer het voertuig no dat op het type plaatje staat,moet dat zelfde nummer ook ingeslagen zijn op het chassis van het voertuig ?

 7. Marietje Vroege op zegt:

  Wat moet er dan gebeuren als een mmbs auto in gebruik hebt?

  Bij wie moet je dan zijn?

  Of vraag ik dit ook online aan?

  Gr.marietje

   • Dit staat verder nog op de site:

    De registratie voor MMBS ziet er als volgt uit:
    1. Voor de categorie 25 km/u Per 1-1-2021 Inschrijven in het RDW-register + te
    naamstellen + toekennen kentekennummer + afgifte kentekencard + direct fysieke
    kentekenplaat op voertuig aanwezig indien men sneller wil rijden dan 25 km/u of
    ontheffingplichtig is.;

  • Swess op zegt:

   Je mag het GV-kenteken wel houden, maar die moet je omzetten in een registratie.
   Bij de aanvraag moet je dan het GV-kenteken invullen.

 8. berenpas op zegt:

  bij registratie moet je een vin.nr opgeven. Ik heb een paar trekkers waar geen vin/chassisnr opstaat. Hoe gaan we daar mee om hooguit nummers op onderdelen maar deze zijn voor elke trekker van hetzelfde type gelijk.
  Kunnen we zelf ergens een nr. inslaan?

  • Dit heb ik gevonden op de site van de RDW:

   Hoe gaat het met voertuigen die geen VIN hebben?
   Het voertuig moet een identiteit hebben. De fabrikant slaat een chassisnummer in. Als het
   voertuig zelfgemaakt is dan maakt de RDW het voertuig uniek door het inslaan van een uniek
   VIN. De RDW kan ook bij u langskomen. Hier zijn kosten aan verbonden.

   De RDW identificeert het voertuig?
   Ja. De RDW controleert of voertuig en voertuiggegevens (zowel op het voertuig aangebracht als
   documenten en bekende gegevens) bij elkaar passen

   Krijgt een voertuig een nieuw VIN nummer als bijvoorbeeld het oude VIN is uitgesleten of
   is verroest?
   Ja. Alleen als het voertuig identificeerbaar is, dus niet bij een bewust uitgeslepen VIN nummer.

   Wat wordt er in de conversieperiode gedaan met voertuigen die geen VIN hebben?
   Alle registratieplichtige voertuigen moeten een identiteit hebben. Indien niet aanwezig dan
   betekent dit dat het voertuig een VIN moeten krijgen. U kunt bij de RDW een VIN laten inslaan.

   Als bij een oldtimer het typeplaatje of VIN nummer weg is of niet meer leesbaar, wat moet
   ik dan doen?
   Meestal is er wel een typeplaatje en is het VIN nummer ingeslagen in het blok. Als beide niet
   leesbaar zijn en de RDW heeft het vermoeden dat het expres is uitgeslepen, dan wordt het
   voertuig niet geregistreerd.. Als duidelijk is dat het is versleten, dan wordt het voertuig wel
   geregistreerd. Als één van beide weg is, dan wordt het voertuig wel geregistreerd en eventueel
   een VIN-nummer ingeslagen in het chassis.

   Is e.e.a. zo duidelijk?

   • Goeden middag.
    Ik heb twee oltimer trekkers waar wel een nr op het type plaatje staat. Maar op de trekker nergens terug te vinden is. Moet ik dan alsnog dat nr van het type plaatje in de trekker laten slaan? Grt wim

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Home Registratieplicht