Zitmaaier verzekeren

Zitmaaier verzekeren, alles wat je moet weten!

Heb je een grasmaaier of zitmaaier? In deze tekst lees je alles wat je moet weten over het verzekeren van een zitmaaier.

Registratie en kentekenplicht

Sinds 2022 gelden er nieuwe regels voor zitmaaiers. Zitmaaiers breder dan 1,30 meter moeten geregistreerd worden bij het RDW. Gaat je zitmaaier sneller dan 25 km/u? Dan is er naast registratie ook een kenteken vereist.

Let op: Zodra je zitmaaier is geregistreerd, ben je verplicht om deze te verzekeren. De verzekeringsplicht geldt op dezelfde manier als voor tractoren en andere landbouwvoertuigen die onder de registratieplicht vallen.

Zitmaaier verzekeren?

  • Zitmaaier zonder kenteken: Is je zitmaaier smaller dan 1,30 meter en heeft deze geen kenteken? Dan is registratie bij het RDW niet nodig. Je mag er echter niet mee op de openbare weg. Verzekeren van voertuigen wordt steeds vaker een verplichting. Meer informatie op: Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM).
  • Zitmaaier met kenteken: Heeft je zitmaaier een kenteken en wil je ermee de weg op om bijvoorbeeld naar een andere tuin te rijden? Dan gelden de volgende regels:
    • De bestuurder moet minimaal 16 jaar oud zijn.
    • De zitmaaier moet ten minste een WA-verzekering hebben.

Premie zitmaaier

Wat kost een zitmaaier verzekering?

Veenstra & de Jong Assurantiën heeft samen met Klaverblad Verzekeringen de wensen besproken die onze klanten hebben inzake zitmaaiers. Een belangrijke wens is een lage premie. De premie voor een zitmaaierverzekering hangt af van een aantal factoren, zoals:

  • Het type zitmaaier: Is het een benzinemaaier, een elektrische maaier of een zitmaaier met hydrostatische aandrijving?
  • De waarde van de zitmaaier: Hoe duurder de maaier, hoe hoger de premie.
  • Het eigen risico: Je kunt kiezen voor een hoger of lager eigen risico, wat invloed heeft op de premie.
  • Je woonplaats: In sommige gebieden is het risico op diefstal of schade hoger, wat kan leiden tot een hogere premie.

Wat is het eigen risico van de zitmaaier verzekering?

Aanrijdschade met de zitmaaier (zowel materiële schade als letsel) valt onder de WA dekking. Er is in dat geval geen eigen risico van toepassing. Als je de zitmaaier verzekert voor WA + Casco dekking, dan is schade aan de zitmaaier ook verzekerd. Er wordt dan € 100,- eigen risico ingehouden bij een schadeclaim.

Ik heb meerdere werktuigen, kunnen deze op één polis?

Er kunnen meerdere voertuigen op de polis. Ook als dit verschillende voertuigen zijn, zo kun je bijvoorbeeld een mini graafmachine, een tractor en een zitmaaier, in één keer verzekeren  op het aanvraagformulier.

Kan iedereen een zitmaaier verzekering afsluiten?

De zitmaaier verzekering die wij aanbieden is voor particulieren of eigen agrarisch gebruik. Een zitmaaier verzekeren kan vanaf een leeftijd van 18 jaar oud. Deze leeftijd geldt voor de verzekeringsnemer. Is het gebruik anders dan bijvoorbeeld het verzorgen van dieren, of het bezitten van een stukje grond, vraag ons dan om een offerte.

Home Zitmaaier verzekeren