Verzekeringsplicht

Tijd dringt voor eigenaren landbouwvoertuigen

Het RDW heeft de laatste brieven verstuurd aan eigenaren van langzaam rijdende voertuigen die tot en met 1 september 2022 geregistreerd waren en niet aan de verzekeringsplicht voldeden. Dagelijks worden er waarschuwingsbrieven verstuurd naar kentekenhouders met een onverzekerd voertuig die minder dan 30 dagen geleden zijn overgeschreven op naam of waarvan de schorsing is beëindigd of onverzekerd is geraakt.

Vanaf januari 2023 start het RDW met het selecteren van voertuigen die niet aan de verzekeringsplicht voldoen. CJIB stuurt vervolgens boetes.

Registratieplicht

Vanaf 1 januari 2021 geldt er een registratieplicht en kentekenplicht voor oldtimer tractoren die sneller rijden dan 6 kilometer per uur. Heb je een oldtimer tractor gekocht en heeft deze al een kenteken? Check dan altijd op de site van de RDW of de tractor is geregistreerd. Een verzekering dient de (nieuwe) eigenaar van de tractor te regelen. Heb je eenmaal de (minimaal WA) verzekering geregeld dan kun je op de site van de RDW checken of de tractor is verzekerd.

Na 1 juli 2022 handhaving

Na 1 juli wordt er actief gehandhaafd. Rijd je dus op de weg zonder kenteken en/of zonder verzekering dan loop je kans bekeurd te worden.

Na 1 januari 2023 automatische boete

Een kentekenhouder van een tractor heeft verzekeringsplicht. Het kentekennummer en de meldcode dien je door te geven aan de verzekeraar of tussenpersoon. Dit moet je ook doen als de tractor al was verzekerd voordat je een kenteken kreeg. De verzekeraar geeft aan het RDW door dat het voertuig WA is verzekerd. Let op: het voertuig verzekeren via een algemene bedrijfspolis is niet genoeg.

Vanaf 2023 € 400,- boete voor onverzekerde voertuigen

Je bent zelf verantwoordelijk voor het aanmelden van het kenteken bij de RDW. Zorg daarom dat het kenteken van je tractor of ander werk- of voertuig tijdig is aangemeld. Geef de juiste combinatie van het kenteken en de meldcode in ieder geval door vóór 20 december 2022. Dan kunnen wij er voor zorgen dat het kenteken tijdig wordt aangemeld en dat je geen problemen krijgt met de RDW.

Het kenteken en de meldcode staan op de voorkant van het kentekenbewijs onder elkaar.

Tractor verzekeren

Kosten Registratie / kenteken Oldtimer tractor

Als je de tractor laat registreren dan moet de tractor gekeurd worden. Keuringskosten van het RDW zijn rond de € 140,-. Daarboven op komen nog registratie kosten en kosten van de kentekenplaat. Het keuren en aanvragen regel je op de website van het RDW.

VIN niet leesbaar of niet aanwezig

Het VIN wordt ook wel chassisnummer of framenummer genoemd. In het geval dat het Voertuig Identificatie Nummer gewoonweg niet te vinden is neem in dat geval contact op met het RDW. Als het VIN niet te achterhalen is, wordt deze er opnieuw ingeslagen. Hier worden kosten voor in rekening gebracht.

Verzekeringsplicht na registratie en kenteken oldtimer tractor

Kosten verzekering

Net als bij een auto of een bromfiets is er nu ook verzekeringsplicht voor een tractor of landbouwvoertuig. Wil je de verzekering graag snel en voordelig regelen dan kan je bij ons terecht. Een oldtimer tractor verzeker je vanaf € 62,- per jaar. Een WA dekking voor een hobbytractor kost € 130,- per jaar. Een oldtimer tractor mag je beperkt gebruiken, ritjes en het bezoeken van evenementen is gedekt. Met een hobbytractorverzekering heb je een ruimere dekking, klusjes zijn gedekt en rijden met een kar ook. Let dus op welke verzekering je nodig hebt.

16 reacties

 1. Rob Wiltjer op zegt:

  Hallo, Ik heb een Oldtimer (Deutz 3005) van juni 1965, waarvan de max. snelheid niet boven de 25km/u komt. Ik rijd af en toe kleine tochtjes. Heb wel een kentekenbewijs. Bij mijn weten (via meerdere info’s) behoeft deze oldtimer geen kentekenplaat. Klopt dit?

 2. frans keurhorst op zegt:

  f keurhorst vraagt
  ik vraag een kenteken aan kan dan toch niet kenteken invullen? KAN OOK NIET INTERNET BANKIEREN
  maar wel uitschrijven via regiobank kunt u mij helpen? ik heb DigiD aangevraagt maar nu lukt het mij nog niet!
  hopelijk heeft u raad!

 3. Cor van Wijk op zegt:

  Een oldtimer heeft wel een typeplaatje maar geen ingeslagen nummer in het chassis.
  Is het uploaden van het typeplaatje voldoende bij RDW?
  Of moet het nummer op het typeplaatje opnieuw worden ingeslagen.

 4. Jan Withagen op zegt:

  Misschien interessant om te weten:
  op de RDW website heb ik de check gedaan: voor een 1-assige tractor is geen registratie nodig.
  Maar ik heb er een aanhanger (max 750 kg) aan gekoppeld en rijd daarmee soms op de openbare weg.
  Zojuist RDW gebeld of er dan wél een registratie nodig is: dit is niet het geval, zolang het een aanhanger is van max. 750 kg Die heeft namelijk ook geen kenteken plicht.

 5. Anita ten Dolle van den Berg op zegt:

  dag,
  vraag,
  achter onze oldtimer tractor gaat regelmatig een zgan kleine hele veilige huifkar mee waarin onze huisgenoten zitten bij een tocht.
  is dit span samen te verzekeren?
  graag lezen wij van u.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Home Verzekeringsplicht