Kenteken Oldtimer tractor

Heb je een oldtimer tractor, lees verder!

Vanaf 1 januari 2021 geldt er een registratieplicht voor alle oldtimer tractoren die sneller rijden dan 6 kilometer per uur. Rijdt je oldtimer tractor sneller dan 25 kilometer per uur dan krijg je een kenteken, dit kenteken monteer je achter op de tractor. Heeft de tractor al een kenteken en heb je de tractor gekocht? Check dan altijd eerst op de site van de RDW of de tractor is geregistreerd.

Na 1 juli 2022 boetes!

In verband met achterstanden bij het registreren en verwerken van alle landbouwvoertuigen is er tussen 1 januari en 1 juli 2022 een coulance periode geweest. Vanaf 1 juli is het echt gedaan en krijg je een forse boete (€ 140,-) als je zonder kenteken en zonder verzekering de weg op gaat.

Kosten Registratie / kenteken Oldtimer tractor

Als je de tractor moet laten registreren moet de tractor gekeurd worden. Keuringskosten van het RDW zijn rond de € 140,- . Daarboven op komen nog registratie kosten en kosten van de kentekenplaat. Een tractor laten keuren is wel wat gedoe vooral als het RDW keuringsstation een aantal kilometers van je woonplaats is. Daarnaast kan het ook nog gebeuren dat je oldtimer tractor wordt afgekeurd zodat je aanpassingen moet doen aan je oldtimer tractor. Heb je al een kenteken? Het registreren van een tractor is dan iets goedkoper omdat je geen nieuwe kentekenplaat hoeft aan te vragen.

VIN niet leesbaar of niet aanwezig

Dit is een vervelend probleem, wij horen dit vaak van eigenaren van oldtimer tractoren. Het VIN wordt ook wel chassisnummer of framenummer genoemd. In het geval dat het Voertuig Identificatie Nummer gewoonweg niet te vinden is neem in dat geval contact op met het RDW. Als het VIN niet te achterhalen is, wordt deze er opnieuw ingeslagen. Hiervoor moet u helaas wel een afspraak maken met een RDW keuringsstation. Het identiteitsonderzoek kost € 44,50 en ook het (her) inslaan van het VIN kost € 44,50.

Verzekeringsplicht na registratie en kenteken oldtimer tractor

Kosten verzekering

Net als bij een auto of een bromfiets is er nu ook verzekeringsplicht voor een tractor of landbouwvoertuig. Voor een oldtimer tractor is er niet zoveel keus in een voordelige verzekering. Wil je het graag snel en voordelig regelen dan kan je bij ons wel terecht. Een oldtimer tractor verzeker je vanaf € 62,- per jaar. Een WA dekking hobbytractor kost € 130,- per jaar.

Een oldtimer tractor mag je beperkt gebruiken, ritjes en het bezoeken van evenementen is wel gedekt maar met een hobbytractorverzekering heb je een bredere dekking. Met een hobby trekker kun je meer doen, klusjes zijn gedekt en rijden met een kar ook. Let dus goed op welke verzekering je nodig hebt.

10 reacties

 1. Anita ten Dolle van den Berg op zegt:

  dag,
  vraag,
  achter onze oldtimer tractor gaat regelmatig een zgan kleine hele veilige huifkar mee waarin onze huisgenoten zitten bij een tocht.
  is dit span samen te verzekeren?
  graag lezen wij van u.

 2. Jan Withagen op zegt:

  Misschien interessant om te weten:
  op de RDW website heb ik de check gedaan: voor een 1-assige tractor is geen registratie nodig.
  Maar ik heb er een aanhanger (max 750 kg) aan gekoppeld en rijd daarmee soms op de openbare weg.
  Zojuist RDW gebeld of er dan wél een registratie nodig is: dit is niet het geval, zolang het een aanhanger is van max. 750 kg Die heeft namelijk ook geen kenteken plicht.

 3. Cor van Wijk op zegt:

  Een oldtimer heeft wel een typeplaatje maar geen ingeslagen nummer in het chassis.
  Is het uploaden van het typeplaatje voldoende bij RDW?
  Of moet het nummer op het typeplaatje opnieuw worden ingeslagen.

 4. frans keurhorst op zegt:

  f keurhorst vraagt
  ik vraag een kenteken aan kan dan toch niet kenteken invullen? KAN OOK NIET INTERNET BANKIEREN
  maar wel uitschrijven via regiobank kunt u mij helpen? ik heb DigiD aangevraagt maar nu lukt het mij nog niet!
  hopelijk heeft u raad!

 5. Rob Wiltjer op zegt:

  Hallo, Ik heb een Oldtimer (Deutz 3005) van juni 1965, waarvan de max. snelheid niet boven de 25km/u komt. Ik rijd af en toe kleine tochtjes. Heb wel een kentekenbewijs. Bij mijn weten (via meerdere info’s) behoeft deze oldtimer geen kentekenplaat. Klopt dit?

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Home Kenteken Oldtimer tractor