Kenteken Tractor

Het is al vanaf de jaren ’90 een discussiepunt: De kentekenplicht voor Tractoren, Unimogs en landbouwvoertuigen

Het registreren van tractoren is begin 2021 meteen van start gegaan. In 2021 was het alleen nodig om de tractor te laten registreren bij het RDW,  zonder keuring. Vanaf 2022 is dit niet meer mogelijk. Voor tractoren die een snelheid hebben tussen de 6 en 25 km per uur is er nu registratieplicht en verzekeringsplicht. Vanaf 2025 zullen alle landbouwvoertuigen  kentekenplichtig worden.

Registratie is nu verplicht voor alle tractoren en landbouwvoertuigen die breder zijn dan 130 centimeter. De registratie kostte in 2021 € 18,- maar vanaf 2022 moeten voertuigen ook gekeurd worden. Landbouw en bosbouwtrekkers, die sneller rijden dan 40 km per uur moesten al vanaf mei 2021 APK gekeurd worden.

Welke voertuigen moeten een kenteken?

Op de website van de RDW vind je informatie over welke voertuigen geregistreerd moeten worden en welke voertuigen een kenteken nodig hebben.

Voor de registratie voor een kenteken tractor heb je de volgende gegevens nodig:

 • Merk/ type/ bouwjaar van de tractor;
 • Maximale constructiesnelheid van de tractor;
 • Het voertuigidentificatienummer (VIN);
 • Brandstof.

Er waren al tractoren met een kenteken, dit waren grensverkeer kentekens, het kan zijn dat je die nog steeds ziet op tractoren, Er zit dan een GV in het kenteken. Deze GV kentekens moesten ook geregistreerd zijn. Er was echter een mogelijkheid om het kenteken te behouden. Dit kenteken is uiteraard ook geldig in het buitenland.

Heb je een tractorverzekering bij ons afgesloten? Geef je kenteken aan ons door op je lopende tractorverzekering:

Kenteken doorgeven

Wanneer je een tractor hebt met een constructiesnelheid hoger dan 40 km/uur geldt er vanaf 2021 een apk-plicht voor je tractor. Er zijn enkele vrijstellingen voor deze apk-plicht, Kijk op de website van de RDW welke dat dit zijn.

Vanaf 1 januari 2025 geldt dat alle tractoren geregistreerd moet zijn. Ook als je een voertuig hebt die vanwege de bijzondere afmetingen een ontheffing heeft om op de openbare weg te mogen. Met invoering van de kentekenplicht komt de plicht voor de reflecterende driehoek voor langzaam rijdende voertuigen te vervallen.

Zodra je de tractor hebt geregistreerd heb je verzekeringsplicht.

De tractor verzekeren regel je hier  ->Premie tractor

Voor vrijwel elke tractor kun je bij ons terecht. Of je nu een oldtimer tractor, een Unimog of een landbouw tractor hebt, wij hebben de juiste tractorverzekering afgestemd op het gebruik. Zo heb je altijd de voordeligste tractorverzekering. Heb je nog vragen over de tractorverzekering? Kijk dan bij meest gestelde vragen of bel ons.

12 reacties

 1. Ko op zegt:

  Wij hebben een deutz bij registreren kom ik niet verder als landbouw tractor merk Deutz pakt hij niet wat doe ik fout

 2. JHJ Kosterink op zegt:

  Ik heb een Guldner AZK Bj 1950 oltimer.
  Kunt u mij hiervoor een kenteken aanvraag formulier mailen?
  BVD JanK.

 3. A.J. Minderhoud op zegt:

  Ik heb een Ford 3000, waarschijnlijk ouder dan 1965. Op de plaats waar het VIN plaatje moet zijn is niets, mag ik ook het nummer van het motorblok opgeven, maar dan weet ik nog steeds het bouwjaar niet? Het nr. hiervan 5NE 6015A* T1 en in een cirkel het nummer 210987057. De brandstof is diesel.

  • Geachte heer Minderhoud, U kunt hierover contact opnemen met het RDW. Zij kunnen u hier zeker verder mee helpen. Als u daarna de tractor wil verzekeren dan kunnen wij u daarmee helpen. Succes en hopelijk tot binnenkort.

 4. Sjaak Hendriks op zegt:

  Ok heb een deutz d25s uit 1960. Deze loopt 20km/uur. Moet deze nu ook al bij RDW aangemeld worden en een kenteken voeren. Zo ja, welke stappen moet ik ondernemen en waar moet ik beginnen.

  • Robert Bakker op zegt:

   Volgens mij moet die trekker worden geregistreerd en krijgt hij ook een kenteken toegewezen. Omdat hij niet sneller dan 25 km/h rijdt, hoeft er echter geen nummerplaat op te zitten. Wel moet de bestuurder de kentekencard bij zich hebben.
   Vanaf 2025 moeten ook deze trekkers een kentekenplaat hebben. Het zit er dus aan te komen. Daarom kun je misschien, vooruitlopend op deze verplichting, je trekker nu al voorzien van een kentekenplaat.
   In alle gevallen moet de trekker worden verzekerd, zelfs als hij alleen op het eigen erf wordt gebruikt. Ook daar kun je nl. schade toebrengen aan een ander. Mocht de trekker in opslag gaan en niet gebruikt worden, dan kun je het kenteken laten schorsen bij de RDW. In dat geval is verzekeren niet nodig, maar je mag er dan dus ook niet meer mee rijden.

 5. Frans van Buuren op zegt:

  Mag ik voor tractor ook lezen “voertuig met beperkte snelheid “.
  M.a.w. ; die kentekenplicht geldt dan toch ook voor omgebouwde en omgekatte auto’s, quads, unimogs, golfkarretjes, enz. enz.

  • anndehaan op zegt:

   Beste Frans,
   dat klopt helemaal wat je zegt maar omdat wij MMBS voertuigen niet verzekeren hebben we de tekst beperkt gehouden voor tractoren, ik zal echter de tekst al iets aanpassen. Bedankt voor je feedback!
   Groet, Ann

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Home Kenteken Tractor